Projekt: Hållbart lantbruk i Östergötlands och Jönköpings län
1 september 2024 – 31 maj 2025
Projektets syfte, mål och målgrupp
Projektets syfte är att lyfta fram ekologisk lantbruksproduktion och dess fördelar för biologisk mångfald, klimat och miljö samt att påverka och opinionsbilda till stöd för detta.
Mål är att efter en gemensam inspirationsdag ha genomfört minst en erbjuden projektaktivitet per krets inom regionen, samt att för konsumenter generellt ha erbjudit såväl digitala som fysiska möjligheter för konsumenter att möta producenter, få information och kunskap om ekologisk produktion, samt dess effekter på biologisk mångfald, klimat, miljö samt männsikors hälsa.
Målgrupp för projektet är i förstone medlemmarna och kretsarna i Naturskyddsföreningen i Östergötlands och Jönköpings län, men också i förlängningen i den opinionsbildande och påverkande delen att nå vidare ut till allmänhet samt offentliga beslutande organ, såsom kommuner och regionerna och organisationer inom lantbruksnäringen, och bland de senare såväl till producenter som i förädlings- och försäljningsleden. Projektet avser även att i valda delar bjuda in till samverkan med andra medlemsorganisationer för att få en bredare spridning.
Aktiviteter i projektet
Studiecirkeln Mat, Mark & Mångfald (januari-maj 2025)
Välkommen till kostnadsfria studiecirkeln ”Mat, Mark & Mångfald” som äger rum vintern och våren 2025! Denna cirkel på sju träffar är en unik möjlighet för både konsumenter och lantbrukare att fördjupa sig i frågor kring hållbarhet, biologisk mångfald och framtidens matsystem.
Anmälningslänk: https://forms.office.com/e/RQCiVfDSGx
Cirkelupplägg januari-maj 2025
“Mat, mark och mångfald – en studiecirkel för ett hållbart lantbruk”
Träff 1: Jordbruket 29 januari kl 18.00-20.15
Jordbruket i Sverige idag, Jordbrukets historia, Politik, marknad eller teknik, Odlingslandskapet idag, Odlingslandskapet om storleksrationaliseringen fortgår, Ett rikt odlingslandskap.
Moderator Evalena Skalstad, sakkunnig lantbruk vid Naturskyddsföreningen
Träff 2: Föreläsning med samtal 12 februari kl 18.00-20.15
Ann-Helen Meyer von Bremen, frilansjournalist och författare som skriver främst om lantbruk, livsmedel och mat, ofta kopplat till miljö. Utgivit bl.a. ”Kornas planet” och ”Jorden vi äter” med Gunnar Rundgren, samt ”Makten över matkassen” med Anders Ingvarsson. Utifrån sin och Gunnars helt nya bok “Det levande: Om den gränslösa relationen mellan naturen och människan” berättar och samtalar Ann-Helén om under kvällen.
Moderator: Carl Alex Lindman, verksamhetsutvecklare och miljöjurist vid Naturskyddsföreningen region Östergötland-Jönköping
Träff 3: Biologisk mångfald 26 februari kl 18.00-20.15
Vad är biologisk mångfald, Hoten mot den biologiska mångfalden, Biologisk mångfald i fält, Ett hållbart brukande, Ekologiskt lantbruk, Färre bönder ger mindre mångfald.
Moderator: Hanna Wollmer (prel), projektkoordinator och lantbrukskonsulent, avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel vid länsstyrelsen i Östergötland.
Träff 4: Föreläsning x 2 och samtal 13 mars kl 18.00-20.15
Föreläsare för kvällen är Emma Rung, vd på KRAV, och Åsa Domeij, miljöchef vid Axfood, agronom. Emma och Åsa berättar utifrån sina respektive uppdrag och övertygelser.
Moderator: Jonathan Naraine (prel), arkitekt, matsystemdesigner, tf planarkitekt vid Skara kommun
Träff 5: Drivkrafter och ekonomi 26 mars kl 18.00-20.15
Drivkrafter bakom lantbrukets utveckling, Ekonomin på gårdsnivå, På kurs mot lantbrukets framtid.
Moderator: Bengt-Åke Karlsson, ordförande Ekolantbrukarna Östergötland
Träff 6: Politiken och livsmedelsstrategier 9 april kl 18.00-20.15
Föreläsare för kvällen är Josefin Majewski (prel), nationell livsmedelsstrateg, Tillväxtverket. I övrigt bjuds också politiska företrädare/tjänstepersoner på dels regional nivå, dels lokal (kommunal) nivå in.
Moderator: Elin Leidstedt (prel) projektledare för “Östgötamat för framtiden”.
Träff 7: EU, livsmedelsberedskap och ekomärkning 23 april kl 18.00-20.15
Bland annat föreläser Ida Ekqvist (prel), produktansvarig livsmedelsbutik, Bra Miljöval, Naturskyddsföreningen.
- Lantbrukets roll i EU
- Vad innebär en stärkt livsmedelsberedskap?
- Hur ska lantbrukets miljö- och klimatmål uppnås?
- Vad innebär en ekologisk märkning?
- Kursutvärdering och länsnätverk i Ögl och Jkp
Moderator: Pim Bendt, enhetschef odlingslandskap och gruvor vid Naturskyddsföreningen.
Träff 8: Exkursion (Östergötland resp. Jönköpings län) Bussexkursion till lantbrukare i dels Östergötland, dels Jönköpings län. Det går bra att delta vid en eller bägge exkursioner, men deltagare i studiecirkeln erbjuds primärt plats på den exkursion som sker i det län där du bor. Vid mån av plats kan deltagande ske även vid den andra länsexkursionen, liksom för dem som inte är medlemmar eller bor i länen. Exkursionerna sker vid olika datum i Östergötland och Jönköping.
Datum i Jkp: söndag 17 maj (prel)
Datum i Ögl: söndag 18 maj
Ev Träff 9: Exkursion 2 (Östergötland och/eller Jönköping) vid stort intresse dvs även politiker, tjänstepersoner i länsstyrelse, kommuner, region m.fl, samt andra organisationer önskar delta, och den första exkursionen blir full.
Datum i Ögl: Onsdag 21 maj (primärt för politiker, anställda, handeln om behov av en andra exkursion)
Datum i Jkp: X
Studiecirkeln avslutas med en digital utvärdering av innehållet och uppföljning av förväntningarna
Dokument
- Välkomstbrev och Studiehandledning Mat mark och mångfald (7 digitala träffar)(pdf)
- Ursprungliga Studieplanen (3 fysiska träffar)(pdf)
- Rapporten Lantbruket, samhället och den biologiska mångfalden (pdf)
- Kampanjsidan Ekoeffekten (webbsida)
– – – – – – – – –
2024-09-28
Mat & mångfald – en inspirationsdag om hållbart lantbruk, i Tranås
Denna workshop innehåller lika delar föredrag, presentationer och grupparbete för dig som vill komma vidare i det lokala arbetet med jordbruk, mat, mångfald, ekologiskt och livsmedelsstrategier.
Anmälningslänk: https://forms.office.com/e/2zuWsEA1ME
Fler aktiviteter fylls på efter hand …