Valberedningens förslag till ny styrelse för Naturskyddsföreningens Länsförbund i Jönköpings län, inför årsmötet 5 april 2025 i Gislaved
Föreslås 7 ordinarie ledamöter, samt 3 suppleanter
Ordförande Lars Lindfors, Nässjö, omval 1 år
Vice ordförande/sekreterare Marianne Frick, Vaggeryd, kvarstår 1 år
Kassör Rickard Almers, Jönköping, omval 2 år
Ledamöter
Marita Melin, Gnosjö, omval 2 år
Anton Lindberg, Jönköping, nyval 2 år
Joel Svensson, Jönköping, nyval 2 år
Emma Thorén, Huskvarna, nyval 2 år
Suppleanter
Cathrin Elovsson, Tranås, nyval 2 år
Sven Gustavi, Sävsjö, nyval 1 år
Anna Palmeby, Eksjö, nyval 1 år
Med hälsning!
Valberedare Torsten Svärd och Anna-Karin Holmér
Presentationer
Presentationstexterna är personernas egna.
Lars Lindfors, 70-plus (ålder, inte vikt ännu) Aktiv i Nässjökretsen sedan millennieskiftet. I Länsförbundets styrelse sen 2019.
Intresserad av det mesta, från produktion och konsumtion till internationella frågor och samband. Inom föreningen försöker jag vara aktiv i frågor om demokratin i folkrörelsen, mera lokalt inflytande på kampanjer, vår resursfördelning och vår organisation och liknande.
Som tidsmiljonär tar jag många tillfällen att vandra, både i fjällen och i Europa.
Som yrkesaktiv jobbade jag som byggnadsingenjör med många olika saker, vuxenutbildning, konsult etc. Dom sista åren som yrkesverksam arbetade jag för flera av FN-organen, UNHCR, WHO, WFP m.fl.
Jag heter Marianne Frick och har varit med i Naturskyddsföreningen sedan 1980-talet. Mina viktigaste frågor är biologisk mångfald, klimatet och hållbar konsumtion. Jag representerar naturintresset i Länsstyrelsens Viltförvaltningsdelegation, där jag särskilt försöker stå upp för de stora rovdjuren. För övrigt försöker jag leva som jag lär; minska mitt klimatavtryck så mycket som möjligt, hålla igen på all konsumtion och inspirera andra att göra likadant.
Rickard Almers. Jag bor i Jönköping och har familj med två små barn. Jag har varit med i styrelsen i 3 år varav ca 1,5 år som kassör. Jag har ett brett miljöintresse men klimatfrågan är för mig den viktigaste. Jag har en mastersexamen i Miljövetenskap från SLU där jag studerade bland annat biokol och ”Markanvändandets klimatpåverkan”.
Marita Melin. Uppväxt i Vik vid Viksjön i Nissans flöde vid Isabergs fot, florist och lymfterapeut som bor i Gislaveds kommun.
Engagerad i Gnosjös Naturskyddsförening, samt i Jönköpings Länsförbunds styrelse sedan 2019.
Särskilt intresserad av bevarande av allemansrättslig tillgänglighet, sötvattensfrågor, grön stad, samt biologisk mångfald.
Vi måste sluta förgifta vår natur, vår mat och inte minst vårt viktigaste livsmedel vattnet!
Anton Lindberg. Med en vision om ett samhälle inom planetens gränser, där både människor och natur frodas, drivs jag av viljan att skapa positiv förändring, både i Sverige och internationellt. Jag har en stor passion för regenerativt arbete, holistisk hållbarhet och personlig utveckling och brinner extra för frågor som rör havet, biologisk mångfald och mänskliga rättigheter.
Joel Svensson. Jag är bosatt i Jönköping ihop med partner och barn i grundskoleåldern. I ungdomen var jag aktiv i Jönköpings fältbiologer. Yrkesmässigt arbetar jag som laboratorieläkare och har disputerat inom området fästingburna smittor. Jag vistas gärna i Södra Vätterbyggdens omgivande naturområden, ibland även på vattnet på exempelvis en paddelbräda. Frågor jag vurmar extra för är hänsynen av miljön kring det unika Vätternområdet med exponeringar av olika miljögifter, men också att belysa och utveckla många av våra värdefulla stadsnära naturområden i länet.
Emma Thorén är sen 2023 bosatt i Ölmstad söder om Gränna. Har haft ett engagemang för djur och natur sen tonåren men inte varit aktiv i Naturskyddsföreningen så länge. Brinner för att bidra till en värld där luft och vatten är rena, jorden fruktbar, ekosystemen i balans och där människor mår bra.
Cathrin Elovsson. Har genom mitt arbete varit ett stöd till föreningslivet i Tranås kommun och också arbetat med integration och mångfaldsfrågor. Nu är jag nybliven pensionär med tid för gamla och nya intressen och engagemang. Har ett stort intresse för natur och friluftsliv med vandringar, cykling och kajakturer. Har också en kolonilott då det för mig är en stor lyx att kunna äta mina egenodlade grönsaker samt känna levande jord mellan fingrarna. Tycker också om att slöjda i trä gärna med kniv och yxa eftersom jag gillar handens skapande. Går nu min andra termin på Vadstena folkhögskolas hantverkslinje vilket är fantastiskt roligt.
Ser nu med intresse fram mot uppdraget inom Naturskyddsföreningen då jag tycker att dom fem principerna är viktiga och formulerade på ett sätt som jag kan stå upp för.
Sven Gustavi. Jag är för närvarande engagerad i Nsf styrelsen i Sävsjö krets och har varit det i ca 10 år. Innan dess och under och några år parallellt var jag ordförande i Helsingborgs Nsf. Frågor som jag engagerat i lite mer i är biologisk mångfald. Den stora gruppen insekter har fått större plats. i Hbg var jag också sedan början av 1990 talet engagerad i Miljöförbundet Jordens vänner. Lägger numera mycket tid på projekt om biologisk mångfald bla ”Världens längsta blomsteräng” Ett samarbetsprojekt med Sävsjö kommun.
Anna Palmeby. Styrelseledamot i Naturskyddsföreningen Eksjö. Jobbar till vardags med natur, miljö, demokrati och hållbarhet på Studiefrämjandet. Brinner för hållbara lokalsamhällen – att hitta lokal lösningar på globala utmaningar, med utforskande och medskapande förhållningssätt.