Lantbruk

Projekt: Hållbart lantbruk i Östergötlands och Jönköpings län
1 september 2024 – 31 maj 2025

Projektets syfte, mål och målgrupp

Projektets syfte är att lyfta fram ekologisk lantbruksproduktion och dess fördelar för biologisk mångfald, klimat och miljö samt att påverka och opinionsbilda till stöd för detta. 

Mål är att efter en gemensam inspirationsdag ha genomfört minst en erbjuden projektaktivitet per krets inom regionen, samt att för konsumenter generellt ha erbjudit såväl digitala som fysiska möjligheter för konsumenter att möta producenter, få information och kunskap om ekologisk produktion, samt dess effekter på biologisk mångfald, klimat, miljö samt männsikors hälsa. 

Målgrupp för projektet är i förstone medlemmarna och kretsarna i Naturskyddsföreningen i Östergötlands och Jönköpings län, men också i förlängningen i den opinionsbildande och påverkande delen att nå vidare ut till allmänhet samt offentliga beslutande organ, såsom kommuner och regionerna och organisationer inom lantbruksnäringen, och bland de senare såväl till producenter som i förädlings- och försäljningsleden. Projektet avser även att i valda delar bjuda in till samverkan med andra medlemsorganisationer för att få en bredare spridning. 

Aktiviteter i projektet

Studiecirkeln Mat, Mark & Mångfald (januari-maj 2025)
Välkommen till kostnadsfria studiecirkeln ”Mat, Mark & Mångfald” som äger rum vintern och våren 2025! Denna cirkel på sju träffar är en unik möjlighet för både konsumenter och lantbrukare att fördjupa sig i frågor kring hållbarhet, biologisk mångfald och framtidens matsystem.
Anmälningslänk: https://forms.office.com/e/RQCiVfDSGx

Cirkelupplägg januari-maj 2025
“Mat, mark och mångfald – en studiecirkel för ett hållbart lantbruk”

Träff 1: Jordbruket 29 januari kl 18.00-20.15
Jordbruket i Sverige idag, Jordbrukets historia, Politik, marknad eller teknik, Odlingslandskapet idag, Odlingslandskapet om storleksrationaliseringen fortgår, Ett rikt odlingslandskap. 
Moderator Evalena Skalstad, sakkunnig lantbruk vid Naturskyddsföreningen 

Träff 2: Föreläsning med samtal 12 februari kl 18.00-20.15
Ann-Helen Meyer von Bremen, frilansjournalist och författare som skriver främst om lantbruk, livsmedel och mat, ofta kopplat till miljö. Utgivit bl.a. ”Kornas planet” och ”Jorden vi äter” med Gunnar Rundgren, samt ”Makten över matkassen” med Anders Ingvarsson. Utifrån sin och Gunnars helt nya bok “Det levande: Om den gränslösa relationen mellan naturen och människan” berättar och samtalar Ann-Helén om under kvällen.
Moderator: Carl Alex Lindman, verksamhetsutvecklare och miljöjurist vid Naturskyddsföreningen region Östergötland-Jönköping 

Träff 3: Biologisk mångfald 26 februari kl 18.00-20.15
Vad är biologisk mångfald, Hoten mot den biologiska mångfalden, Biologisk mångfald i fält, Ett hållbart brukande, Ekologiskt lantbruk, Färre bönder ger mindre mångfald.
Föreläsare är Madeleine Wiström, växtodlingsrådgivare eko vid Hushållningssällskapet Östergötland. Under kvällen ger också Felix Naroskin Havermark, projektkoordinator vid Naturskyddsföreningen, en föredragning om satsningen Världens längsta blomsteräng.
Moderator: Ludwig Bengtsson, studerande i geovetenskap vid Göteborgs universitet, fv trainee inom lantbruk på Naturskyddsföreningen. Ludwig vill själv bli lantbrukare och funderar kring hur ett jordbruk kan se ut som kan agera kolsänka, hur ett lantbruk kan bidra till ett hållbart matsystem, god djurhållning och en ökad biologisk mångfald.

Träff 4: Mellan producent och konsument – Koncerner och detaljister: eko och hållbarhet 13 mars kl 18.00-20.15
Hur ter det sig hos livsmedelskoncernen och hos detaljisten, mellan producent och konsument? Vad säger KRAV om ekomarknaden, då för 40 år sedan när KRAV startade, nu och för framtiden? Hur kan en livsmedelskoncern som Axfood leverera hållbarhet inom livsmedel? Finns exempel på initiativ och verksamheter som stimulerar till ekoinköp för oss konsumenter? Vad vinner i längden: närproducerat eller eko? Vad tänker vi konsumenter, och vad tänker dagligvaruhandeln? Dessa och fler ämnen tar vi upp tillsammans med våra inbjudna talare.

Under kvällen lyssnar vi till Emma Rung, vd på KRAV, och Åsa Domeij, agronom och hållbarhetschef vid Axfood, dessutom Hargita Horvat som berättar utifrån sin övertygelse när hon just startat en förpackningsfri ekobutik.
Moderator: Carl Alexander Lindman, VU vid Naturskyddsföreningen Östergötland-Jönköping
Edit: Emma Rung flyttades till 26/3.

Träff 5: Drivkrafter och ekonomi 26 mars kl 18.00-20.15
Drivkrafter bakom lantbrukets utveckling, Ekonomin på gårdsnivå, På kurs mot lantbrukets framtid.
Föreläsare för kvällen:
• Viktor Jonsson, Tjurtorp gård i Ödeshög, där Viktor med familj har en dikobesättning med 300 kor som betar mycket naturbeten. Viktor beskriver incitament och gårdens drift.
• Maria Flock Åhlander, vd Ekobanken, beskriver bankens vision och idé att pengar kan förändra världen. Vad innebär hållbarhet därmed för Ekobanken och dess kunder, hur engagerar sig Ekobanken för hållbara lantbruk, och hur kan banken bidra till lantbrukets framtid? Läs mer på www.ekobanken.se
• Emma Rung, vd för KRAV. Vad säger KRAV om ekomarknaden, nu och för framtiden? Hur kan KRAV främja gårdsekonomin och skapa en drivkraft för eko hos såväl producenter som hos konsumenter? Kika gärna in på www.krav.se
Moderator: Bengt-Åke Karlsson, ordförande Ekolantbrukarna Östergötland

Träff 6: Politiken och livsmedelsstrategier 9 april kl 18.00-20.15
Första föreläsare för kvällen är Carl-Fredrik Lööf, ämnesråd vid landsbygds- och infrastrukturdepartementet, som kommer att berätta om den av regeringen nyligen antagna nationella livsmedelsstrategin, version 2.0 som den kallas. Läs mer här:  Livsmedelsstrategi 2.0 – Regeringen.se

Därefter talar Pim Bendt, enhetschef för lantbruk och gruvor vid Naturskyddsföreningen, och problematiserar strategin: hur kommer livsmedelssystemet att klara såväl matförsörjning, miljömål som goda livsvillkor för lantbrukare? Hur ter sig framtiden för ett rikt odlingslandskap med friska ekosystem och en konsumtion som utvecklas i riktning för uppnående av lantbrukets miljö- och klimatmål?

Moderator: Elin Leidstedt, projektledare för “Östgötamat för framtiden” inkl film om projektet

Träff 7: EU, livsmedelsberedskap och ekomärkning 23 april kl 18.00-20.15
Bland annat föreläser Ida Ekqvist (prel), produktansvarig livsmedelsbutik, Bra Miljöval, Naturskyddsföreningen. 

  • Lantbrukets roll i EU 
  • Vad innebär en stärkt livsmedelsberedskap? 
  • Hur ska lantbrukets miljö- och klimatmål uppnås? 
  • Vad innebär en ekologisk märkning? 
  • Kursutvärdering och länsnätverk i Ögl och Jkp 

Moderator: Pim Bendt, enhetschef odlingslandskap och gruvor vid Naturskyddsföreningen.

Träff 8: Exkursion (Östergötland resp. Jönköpings län) Bussexkursion till lantbrukare i dels Östergötland, dels Jönköpings län. Det går bra att delta vid en eller bägge exkursioner, men deltagare i studiecirkeln erbjuds primärt plats på den exkursion som sker i det län där du bor. Vid mån av plats kan deltagande ske även vid den andra länsexkursionen, liksom för dem som inte är medlemmar eller bor i länen. Exkursionerna sker vid olika datum i Östergötland och Jönköping.  
Datum i Jkp: söndag 17 maj
Datum i Ögl: söndag 18 maj 

Anmälan gårdsbesök 17 maj (Jönköpings län)
Gårdsbesöket är kostnadsfritt och omfattar besök på tre ekogårdar.
Länk till mer info och anmälan: https://forms.office.com/e/Jymd1J4rp9

Ev Träff 9: Exkursion 2 (Östergötland och/eller Jönköping) vid stort intresse dvs även politiker, tjänstepersoner i länsstyrelse, kommuner, region m.fl, samt andra organisationer önskar delta, och den första exkursionen blir full.
Datum i Ögl: Onsdag 21 maj (primärt för politiker, anställda, handeln om behov av en andra exkursion)
Datum i Jkp: X

Studiecirkeln avslutas med en digital utvärdering av innehållet och uppföljning av förväntningarna 

Dokument

– – – – – – – – –

2024-09-28
Mat & mångfald – en inspirationsdag om hållbart lantbruk, i Tranås
Denna workshop innehåller lika delar föredrag, presentationer och grupparbete för dig som vill komma vidare i det lokala arbetet med jordbruk, mat, mångfald, ekologiskt och livsmedelsstrategier.
Anmälningslänk: https://forms.office.com/e/2zuWsEA1ME

Fler aktiviteter fylls på efter hand …